Obstacle running wat is dat?

 

Obstacle Running, wat is dat? Modderlopen en obstakel races zijn enorm in populariteit gestegen de afgelopen jaren. Vooral in Amerika en Engeland zijn er talloze evenementen, maar in Nederland en Belgie komen er ieder jaar meer interessante evenementen.

 

Tijdens deze outdoor uitdagingen wordt hardlopen gecombineerd met klimmen, glijden en het doorkruisen van objecten of overbruggen van obstakels. De diverse parcours testen op een ludieke wijze de lichamelijke en geestelijke wilskracht en bestaan uit verschillende lengtes en moeilijkheidsgraden, zodat het voor verschillende leeftijden en conditieniveaus geschikt is. Wil jij ook kruipen door modderpoelen en onder prikkeldraad, klimmen over houten wanden en over een lading netten of langs vuur of waterkanonnen en op een meterslange glijbaan belanden met een verfrissende duik in een modderpoel. Dan zou je een van de mudruns of obstacle race eens moeten uitproberen.

 

Het is vaak een waar spektakel inclusief 'bestoutfit' competities en een afterparty. De zwaarte van de evenementen lopen enorm uiteen. In Nederland kun je al meedoen vanaf 2,5 km, maar de echte uitdagingen zitten in de zware lopen die tot 20 kilometer en soms wel tot marathonafstand gaan. Het is een perfecte test van fysieke fitheid in combinatie met doorzettingsvermogen. Maar bovenal moet het vooral veel fun zijn. Iedereen met een goede basis conditie en doorzettingsvermogen zou een run of race moeten kunnen doen. De uitdaging is de race met een voldaan gevoel uitlopen.

 

Zelf heb ik inmiddels aan allerlei varianten mee gedaan en ik moet zeggen dat iedere race totaal anders is. Met name de tijd van het jaar (water- en luchttemperatuur) bepaald voor een groot deel hoe zwaar het is. Voor mij is het altijd vooral een beleving om mee te doen en het is erg leuk om te spelen met de elementen. De spanning van de obstakels, wat staat je te wachten, hoe ga je dit zo goed mogelijk doen en hoe kom je samen over de eindstreep maakt het een sportieve prestatie. Goed voorbereiden maakt het niet alleen veiliger, het toewerken naar een d