Corestabiliteit voor hardlopers (deel 2)

 

In deel 1 van corestabiliteit voor hardlopers heb je een aantal oefeningen kunnen vinden die vanuit liggende positie uitgevoerd kunnen worden. Ook vanuit staande positie kun je heel veel aan je rompstabiliteit werken. Vaak wordt gezegd dat je buikspieren moet trainen door veel crunches te doen. Veelal wordt onderschat hoeveel corestabiliteit (samenwerking van de buikspieren, rugspieren, heupspieren, bekkenspieren) er getraind kunnen worden in staande positie. Alleen al het rechtop staan vraagt heel veel spierspanning. Doe je in deze positie allerlei bewegingen en rotaties dan vraagt dat nog veel meer spierspanning. Kortom om een sterke romp te krijgen zijn crunches eigenlijk overbodig. En als je regelmatig lage rugklachten hebt dan zou ik ze voorgoed afzweren, want ze belasten je ruggenwervel in hoge mate en houden vaak je rugklachten in stand. Evenals het voorover buigen als onderdeel van de zonnegroet. Dit deel van de oefening is niet voor iedereen geschikt ook al voelt het misschien fijn. Op het moment zelf voel je het vaak ook niet, pas de volgende dag of later krijg je last en weet je niet waar het door komt. Ook bij deze beweging komt er heel veel druk op de wervelkolom (bolling in de rug) en ontstaat er frictie. Probeer deze houding en beweging zoveel mogelijk te vermijden. Het gaat er vooral om dat je buik- en rugspieren even sterk zijn en niet de een sterker dan de ander. Door alleen veel crunches te doen krijg je een disbalans en meer kans op klachten. Wil je meer weten, neem contact op.