Welke sportkleding draag je in de winter

 

Wat is het beste kledingadvies voor de koudere dagen tijdens het sporten zoals Bootcamp.

Vooral tijdens koudere dagen komt er regelmatig de vraag: Wat moet ik nu aan tijdens het buiten trainen?

 

Als je in de wintermaanden buiten sport is het van belang om functionele loopkleding te dragen. Deze kleding heeft als belangrijke functie het reguleren van de lichaamstemperatuur en het afvoeren van transpiratievocht. Daarnaast moet de kleding je beschermen tegen wind en regen. Kleding met katoen als belangrijkste vezel is niet geschikt. Katoen houdt veel vocht vast waardoor de kans groot is dat je snel afkoelt. Daarnaast zit het niet comfortabel omdat de natte kleding op je huid gaat plakken.

 

Nu het buiten afkoelt en de temperaturen dalen richting nulpunt is het belangrijk om jezelf warm genoeg te kleden. Dit helpt je ook om het beter vol te houden en het leuk te blijven vinden. Het is in de herfst- en wintermaanden is het nu eenmaal moeilijker om jezelf er toe te zetten te gaan buitentrainen bijvoorbeeld hardlopen of bootcampen, maar probeer het toch vol te houden. Als je eenmaal een eindje op weg bent, ben je warm, maar vooral tijdens de warming up en cooling down is het heel belangrijk dat je warm genoeg gekleed bent om blessures of pijn in de longen te voorkomen. Een lange legging of trainingsbroek is belangrijk om te voorkomen dat de spieren ineens afkoelen tijdens rekoefeningen of wandelpauzes bij intervaltrainingen.

 

Wat is het prettigst om te dragen?

Dat niet iedereen hetzelfde is weet iedereen; smaken zijn anders, gevoel is anders en ook wat je het liefst draagt tijdens het buiten sporten is bij iedereen anders. In de zomer loopt iedereen lekker in een korte broek, t-shirt of singlet er boven en klaar. In de winter is dit een lastiger verhaal. Je ziet dan meer uiteenlopende samenstellingen van kleding bij sporters. Bij een temperatuur rond het vriespunt zie je mensen in korte broek en t-shirt, maar ook lopers die dik ingepakt zijn.

 

Tijdens het buiten sporten in de winterperiode is het verstandig gebruik te maken van een drie-lagensysteem. Het 3-lagensysteem is gebaseerd op het gebruik van drie verschillende kledinglagen:

1e laag: functionele onderkleding

2e laag: isolerende tussenlaag

3e laag: beschermende buitenlaag

Elke laag is samengesteld uit de materialen die het beste passen bij hun functie. Daarnaast werken de drie lagen optimaal samen.

 

Laag 1

Tijdens lichamelijke activiteiten produceert het lichaam warmte. Wanneer de warmte niet of niet snel genoeg wordt afgevoerd, ontstaat transpiratie. Functionele onderkleding zorgt voor een snelle afvoer van transp