Meten is weten

 

De beoefening van fitness kan vele malen beter. Het is niet voor niets dat veel mensen fitness saai en ineffectief vinden. In veel gevallen hebben ze nog gelijk ook. Als je nooit wat uitgelegd is, hoe weet je dan wat je moet doen en hoe motiveer jij jezelf om te blijven trainen? Fitness is pas effectief als je resultaten ziet en het wordt pas leuk als je afwisselend bezig bent en voortdurend geprikkeld wordt. Maar hoe doe je dat dan? 

 

De kunst van een effectieve aanpak zit hem allereerst in het stellen van een realistisch doel. Als je weet wat je bereiken wilt kun je de o.a. de trainingen daarop afstemmen. Veel sporters hebben een te algemeen doel. Ik wil graag fitter worden of ik wil graag sterker worden. Maar wat betekent dat voor jou? Het is een goed begin, maar het is niet concreet en niet afgebakend. Daarom is het belangrijk om je doelstelling meetbaar te maken. En hou het vooral eenvoudig.

 

Bijvoorbeeld:

1. Ik wil 3 cm buikomvang verliezen binnen 3 maanden;

2. Ik wil meedoen aan de 5 km Ladies Run in Rotterdam en binnen 30 minuten finishen;

3. Ik wil weer met gemak 3 trappen kunnen lopen zonder te hijgen - de Erasmusbrug op kunnen fietsen zonder te hoeven lopen - en mijn kleinzoon boven mijn hoofd kunnen tillen zonder last te krijgen van mijn rug.


Kies je doel

Wat je doelstelling ook is, er zijn genoeg doelen te bedenken die voor jou realistisch zijn. Je kan ervoor kiezen om een evenement of wedstrijd te vinden waar je aan mee wilt doen. Van een laagdrempelig evenement tot aan de wat meer extreme zoals een obstacle run. Het kan ook zijn dat je eerst moet werken aan een stap daarvoor. Kan ik er bijvoorbeeld voor zorgen dat ik iedere dag een half uur beweeg en 3 happen minder eet op een dag. Dat is voelt voor sommigen als het volbrengen van een marathon. Daarom moet een doel realistisch zijn. En er is voor iedereen wel wat te vinden om naar toe te werken. Het mooie is dat als je een gericht doel hebt, en je legt dit vast door  je of in te schrijven voor een evenement, of een afspraak te maken met een Personal Trainer je motivatie veel groter wordt. Daarnaast is het ook erg leuk om samen met iemand ergens naar toe te werken. Of dat nu je trainer is, je sportmaatje of je beste vriend. Daar komen mooie dingen van!

 

Hoe doe je dat?

In minder tijd kun je veel effectiever trainen als je tenminste weet aan welk doel je wilt werken en wat je moet doen om het gestelde doel te bereiken. Het blijkt alleen best lastig om voor jezelf te bepalen wat je precies moet doen. Fitnesstraining wordt in de praktijk behoorlijk onderschat. Helaas zie je het in veel fitnessclubs mis gaan. Dat is ook niet zo gek. Het is helemaal niet zo eenvoudig om een goede en vooral persoonlijke training te maken en alle oefeningen ook nog eens correct uit te voeren. Allereerst moet je het soort oefening bepalen, een goede weerstand kiezen, het juiste tempo en de duur van de training moet goed aansluiten bij je doelstelling. Alles moet ook nog eens afgestemd zijn op jouw lichaamsbouw en jouw fitheidsniveau van dat moment. 

 

Het correct uitvoeren van een oefening is bij jezelf erg lastig te analyseren. Zeker als nooit iemand je heeft verteld hoe en waarom je een oefening moet doen, waar je op moeten letten en wat belangrijk is bij welke oefening. Daar komt nog eens bij dat het erg lastig is om intensief en correct te trainen zonder dat een professional je daarbij begeleidt. Bovendien is niet iedereen zo lichaamsbewust dat je voelt wanneer je iets goed of fout doet.

 

Een veel gemaakte fout is dat je graag het aantal repetities wilt halen die in een schema staan. Zeker als je competitief bent ingesteld dan moet het gewoon gebeuren. Of een vriend of kennis heeft dat zo gezegd en dat doe je dan ook maar zo. Vaak zijn fitnessschema's heel standaard, 3 sets van 15 herhalingen, 4 sets van 12 herhalingen, etc. Het is echter veel belangrijker om het juiste gewicht te kiezen en de uitvoeringswijze goed te doen. Het aantal herhalingen is veel minder van belang. Het is veel belangrijker om jezelf voldoende te prikkelen om verder te komen. Maandenlang dezelfde oefeningen in een vaste vorm en opbouw geeft geen prikkel meer aan je lichaam en je onderhoudt slechts deels je spieren.

 

De juiste intensiteit

Een andere veel gemaakte fout is het trainen op een te lage intensiteit. Daarmee wordt het niet alleen saai, het is niet uitdagend en al zeker niet motiverend en effectief. Veel herhalingen met weinig gewicht, lange sessies met veel periodes van rust in combinatie met vaak zittende statische oefeningen dragen nauwelijks bij aan de ontwikkeling van een sterk lichaam. Helaas zie je dit nog erg vaak in de sportschool.

 

Leer Functioneel bewegen

Als je verder wilt komen dan zul je wat meer moeten variëren en afwisselen en dat is nu net het lastige. Daar heb je goede begeleiding voor nodig. Of dat nu een Personal Training is, een Small Group Training of in een groepsles. Je moet meer uitgedaagd worden om verder te komen en je moet erop gewezen worden of de uitvoering wel in orde is. Bovendien is het functioneel bewegen waarbij je alle spieren gebruikt voor veel mensen veel effectiever in vergelijking met het trainen op een apparaat vanuit een zittende positie. Om die reden adviseer ik je eens een Personal Trainer te proberen die niet naast je staat op een apparaat maar die je helpt werkelijk verder te komen en die weet hoe je dat het beste kan doen. En denk niet als eerste: "dat is toch onbetaalbaar". Ook een sessie van 6 x kan jou heel veel verder brengen. Het is niet alleen een training om te 'trainen'. Een goede Personal Trainer leert jou veel meer dan dat en coacht je verantwoord naar een fitter leven waarin jij leert hoe je moet bewegen, wat belangrijke keuzes zijn in het dagelijkse leven op het gebied van voeding en laat jou inzien wat je valkuilen zijn. 

 

Wil jij meer weten hoe je op een correcte en veilige manier traint en wil jij graag een op maat gesneden plan dat past bij jouw doelstelling? 

 

Neem dan contact op voor een vrijblijvende kennismaking.